Docent-onderzoeker Hedwig van der Meer promoveert op het optimaliseren van de behandeling van mensen met hoofdpijn en kaakklachten. Hoofdpijn. Het hoort erbij en er is weinig aan te doen, zo denken veel mensen. Niets is minder waar, weet Hedwig van der Meer.

Ze is docent-onderzoeker bij de opleiding Fysiotherapie van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en ontving in 2015 een NWO-promotiebeurs voor leraren vanuit de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Daarmee gaf ze haar promotieonderzoek vorm. Wat is de relatie tussen hoofdpijn en kaakklachten? En hoe kunnen fysiotherapeuten patiënten met dergelijke klachten zo goed mogelijk behandelen? Op 11 maart verdedigt ze haar proefschrift. 

 

Hedwig Van Der Meer

‘De kaak komt niet aan bod in de bacheloropleiding Fysiotherapie’, vertelt Hedwig van der Meer. ‘Het is een klein onderdeel van het menselijk lichaam, maar heeft met veel zaken een relatie, zoals hoofdpijn en oorsuizen. Eén op de 5 à 6 mensen heeft kaakklachten. Bijvoorbeeld een knakkend kaakgewricht of pijn in de kauwspieren. Van de mensen met pijnklachten heeft 4 op de 5 óók last van hoofdpijn. Een orofaciaal fysiotherapeut - een fysiotherapeut die zich richt op het hoofd en de hals - kan hoofdpijn niet altijd oplossen, maar sommige klachten wel verminderen. Door de kaak te beïnvloeden kan hij of zij het aantal aanvallen van migraine bijvoorbeeld laten afnemen.’

 

 

Artikel HVA:  

powered by social2s