Oy4e5mo

Mensen die tandenknarsen gaan vaak naar de tandarts met hun problemen. Volgens nieuw onderzoek kan een bezoekje aan een fysiotherapeut waardevoller zijn bericht Trouw.

Bij de tandarts krijgen mensen die tandenkarsen meestal een speciaal bitje aangemeten. Door zo’n bitje voorkom je dat je tanden slijten, dat is namelijk een gevolg van tandenknarsen. Daarmee is het probleem nog niet verholpen.

Simone Gouw, kaakfysiotherapeut, schreef een proefschrift over bruxisme, de officiële benaming voor tandenknarsen. Gouw kwam erachter dat mensen die hier last van hebben kunnen meestal beter naar de kaakfysiotherapeut gaan.Pijnklachten

Van bruxisme kun je namelijk ook nek- en hoofdpijnklachten krijgen, vanwege het aanspannen van je kaak. Een fysiotherapeut kan vaak beter helpen bij deze klachten dan een tandarts. Je kunt een bitje dus gebruiken om slijtage te voorkomen, maar als je last hebt van pijnklachten kan een fysiotherapeut je hier ook bij helpen.

'In de praktijk is een combinatie van een kaakfysiotherapeut en een gnatholoog (specialist in het kaakgewricht) het beste voor een effectieve behandeling. De huisarts kan zorgen voor een doorverwijzing', zegt Gouw tegen Trouw.

Wat is bruxisme?

Bitje BruxismeBijna één op de drie Nederlanders heeft last van bruxisme, wat zich uit in tandenknarsen of kaakklemmen. Sommige mensen knarsen overdag hun tanden, anderen doen het als ze slapen. Het brein stuurt het tandenknarsen of kaakklemmen aan, niet de spieren. Boosheid en frustratie kunnen invloed hebben op tandenknarsen, maar dat hoeft niet per se. Wel is er een duidelijk verband met angst en stress.

 

Bron: RTL Nieuws / Trouw

 

Maak een AFSPRAAK in GORINCHEM

Contact Hvm2

powered by social2s