Orofaciaal fysiotherapeut Hans van Mourik uit Gorinchem ontmoet jaarlijks heel veel cliënten met o.a. kaakklachten, pijn in een gelaatshelft, vage oorklachten die oorsprong hebben in het kaakgewricht. Behandelen is meestal goed te doen. Toch is in veel gevallen voorkomen beter dan genezen. Een van de oorzaken is het gebit te gebruiken als gereedschap. In dit artikel behandelt van Mourik een aantal voorbeelden, van meest extreme tot alledaagse zaken die wij met het gebit doen en eigenlijk niet zouden moeten doen.  

je tandarts zou zeggen "don't try this at home"  

Bierflesjes openen met je tanden22484A8CTMJ

 

In India woont Murali K.C. Hij heeft het wereldrecord 68 flesjes bier opendoen met de tanden in één minuut gepakt in 2011. Maar dat is niets vergeleken met de Kroaat Krunoslav Budiselic. Hij heeft een wereldrecord bierflesjes openen met je tanden qua volume: hij opende 2.000 flesjes bier met zijn tanden in 28 minuten en 11 seconden. Een wereldrecord van formaat zou je zeggen.

Toch is dit openen van flesjes een aanslag op je gebit en zijn van die zaken, waarbij je tandarts zou zeggen "don't try this at home" . Daarnaast is beschadiging van glazuur van je tanden of erger nog één of meerdere elementen, ook een extra belasting op je kaakgewichten die door standsveranderingen en de kracht die er op komt, een overbelasting van het kaakgewricht kan veroorzaken. 

 

Hoe onschuldig is verpakking of het velletje aan de rand van je vinger bijten?
TMJ kaas

 

Veel patiënten staan er niet bij stil dat dagelijkse gewoonten ook gevolgen kan hebben voor kaakklachten. Sommige patiënten komen via de tandarts, huisarts en de KNO of neuroloog bij Kaakfysio Hans van Mourik vanwege oorklachten. Het probleem zit hem meestal in het kaakgewricht. Een van de vaste vragen is altijd het afwijkend mondgedrag te bespreken. Zonder dat je er erg in hebt open je met de tanden de verpakkingen van kaas en vleeswaren. De vraag is altijd waarom doe je dat. Meestal is het antwoord, "de schaar om verpakkingTMJ vleesw te openen ligt in de keukenla". Opstaan lijkt lastiger dan snel even met de tanden de verpakking door te bijten. Ook weten patiënten vaak de tanden heel handig te gebruiken bij zelf manicure. Het bekende nagelbijten en ook afbijten van velletjes van de randen van de vingers, is een meest menselijke bezigheid. Snel gedaan, de klachten komen meestal later. 

 

Voorkom nare klachten, gebruik je gebit niet als gereedschap

  

Mocht je nu klachten vlakbij het oor, in de wang, jukbeen of onderrand van de kaaklijn hebben, bedenk dan eens of je ook zo'n nagelbijter of enthousiaste doorbijter bent van verpakkingen. Aanleren is makkelijker dan afleren, maar het stoppen met deze gewoonten zal minder schade aan je gebit opleveren - daar zal jij zelf en de tandarts blij mee zijn - en ook de irritatie van het kaakgewricht zal snel verminderen. Het gebit is bedoeld voor een juiste manier van afbijten van voedsel en een stevig kauwproces. 

 

Vakantie-tip
TMJ schaarNeem een schaartje mee in je reisbagage (let op mag niet in de handbagage vliegtuig) en een flesopener. Je tanden en kaakgewricht varen er wel bij.   

powered by social2s