Orofaciale Fysiotherapie

Hans van Mourik - Gorinchem

MAAK DIRECT AFSPRAAK 

Contact Hvm2

aangesloten bij

2740812

Belang van goed kauwen, waarom voeren we ouderen vaak vanillevla

 

Dat goed kauwen heel erg belangrijk is dat weten we al veel langer. Dat je ook goed moet kunnen kauwen zijn een paar zaken belangrijk. Je moet een volledig gebit hebben en de kauwspieren en gewrichten moeten optimaal kunnen functioneren. Voor een goed onderhouden gebit ben je thuis bij de tandarts / mondhygiënist. Voor problemen met kauwspieren en het gewricht ga je naar de orofaciaal fysiotherapeut de Kaakfysiotherapeut. Heel beeldend spreekt meesterverteller Erik Scherder over het belang van goed kauwen voor je brein. 

Professor Erik Scherder vertelde in veel colleges over manieren waarop je je brein kunt onderhouden en zelfs ontwikkelen. In deze presentatie voegt hij daar een nieuwe component aan toe: ook kauwen blijkt goed te zijn voor je geheugen. En dat roept meteen de vraag op waarom we onze ouderen in verpleeghuizen zo vaak vanillevla en pap voeren.

Onduidelijkheid over praktijk met nieuwe coronavariant

GGD Zuid-Holland Zuid slingert wat onvoorzichtig het bericht de media in dat een fysio-praktijk uit Gorinchem betrokken is bij de eerste uitbraak van de Zuid-Afrikaanse Corona variant. Onze collega fysiotherapeuten van de fysiotherapie praktijken in Gorinchem keken zeer verbaasd om zich heen welke praktijk dat was. Voor zover nu blijkt gaat het NIET om een fysiotherapiepraktijk. 

De eerste uitbraak van de Zuid-Afrikaanse coronavariant in Nederland is een feit. Onder personeel en patiënten van een fysiopraktijk in Gorinchem zijn achttien personen positief getest op het virus. Tot op heden is bij drie van de geteste personen de Zuid-Afrikaanse variant gevonden. Bericht ADrivierenland

De telefoon, mail en app stond niet stil. Ik bedank collega's uit het hele land, patiënten en vrienden, die belangstellend naar mij hebben hebben geïnformeerd. Het betreft niet onze praktijk (ik heb als solist ook geen grote groep medewerkers) en zoals het er nu uit ziet betreft het ook geen fysiotherapie praktijk. We wensen de praktijk die het wel betreft (en geen fysiotherapeut op de medewerkerslijst staat of volgens onze beroepsgroep een fysiotherapeut werkt) veel sterkte in deze tijd. Hopelijk komt GGD Zuid-Holland Zuid spoedig met opheldering en een correctie op het uitgebrachte bericht. Ik betreur juist in deze tijd de enorme verwarring die ontstaan is. Behandelingen in onze praktijk gaan met de hoogste zorg door. Wij hanteren nog steeds de gezondheidspolicy en bijzonderheden melden we op onze site. 

 

Update 27-1 12:15u : Het gaat niet om een praktijk voor fysiotherapie, maar om Gezondheidscentrum Atlas aan de Marinus Spronklaan. Een medewerkster bevestigt dat nieuws.  

Update professioneel fysiotherapeutisch handelen corona

De gelopen weken werden fysiotherapeuten gevraagd om actief en beschikbaar te blijven om huisarts en ziekenhuis niet over te belasten met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De meest actuele signalen zijn dat afwezigheid van symptomen niet betekent dat een patiënt niet besmettelijk is. Daarop volgend is het stappenplan direct aangepast.

In dit advies wordt de mogelijkheid open gehouden om behandelingen die niet uitgesteld kunnen worden, in overleg met de huisarts of medicus, voort te zetten, onder de voorwaarde dat de juiste beschermingsmiddelen daartoe aanwezig zijn. De distributie daarvan verloopt via andere kanalen, waarbij de distributie naar de huisartsen en ziekenhuizen voorrang hebben. Vooralsnog hebben wij die nu niet.  

 

Hans van Mourik, orofaciaal fysiotherapeut

De Praktijk is beperkt open. Voor direct contact met onze patiënten 'professioneel handelen corona' vooralsnog niet. Videoconsult en beantwoorden van uw vragen gaat door!

 

Lees meer: Update professioneel fysiotherapeutisch handelen corona

Stijging kaakklachten tijdens corona-periode

kaakklachtenArtsen in België zien een toename van het aantal kaakklachten. In de Belgische krant Het Nieuwsblad zegt een kaakspecialist dat de klachten vooral te wijten zijn aan een verkeerd gebruik van mondkapjes. "Gebruik een passend mondmasker dat niet afzakt, want als mondmaskers afzakken proberen we dat vaak te corrigeren met de kaak, en die is die beweging niet gewend."

"Het mondmasker op zijn plaats houden en erdoorheen praten, belast de kaak ferm", zegt ze tegen de krant. Maar ook stress vanwege de coronacrisis wordt gezien als een oorzaak van de klachten. Aldus het artikel. 

 

Ook Kaak-Fysiotherapeut Hans van Mourik ziet een toename van kaakpijn en kaakklachten het afgelopen half jaar. Veel patiënten geven klachten aan vanwege de spanning die rond corona-stress blijven hangen. "Of het model van het mondkapje daar iets mee te maken heeft" is de fysiotherapeut nog niet duidelijk. "Je hebt uiteenlopende modellen die ik zelf ook regelmatig afwissel. Van chirurchische (voor het werk) tot de consumenten mondneuskap voelt de één prettiger aan bij het dragen."
Over het algemeen is de mens er niet op gebouwd om permanent onze mond/neus af te sluiten met een masker. De orofaciaal fysiotherapeut Van Mourik gaat wel een onderzoek doen naar klachten en relatie van het mondkap.  

Een keurmerkfysiotherapeut is geen B-keus

Precies twee jaar geleden heb ik besloten om moverende te breken met de organisatie waar ik ruim 25 jaar achter (en voor!) heb gestaan: het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). 

De reden is voor een patiënt niet zo van belang. Het gevolg is echter dat niet een binding met het KNGF ook geen binding is met de Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie (NVOF).  Naast dat ik de NVOF (voorheen de NVFT) mede heb opgericht en een grote betrokkenheid heb met de leden is het helaas niet mogelijk om lid van een specialistenvereniging te zijn zonder lidmaatschap van het KNGF. 

 

Vanavond werd mij dat weer eens duidelijk van een patiënt en partner die mijn praktijk hebben bezocht. Patiënt is bij een multidisciplinair team onder behandeling geweest en moest een vervolgbehandeling bij een orofaciaal fysiotherapeut hebben. De dichtstbijzijnde therapeut was 38Km volgens NVOF en 3,9Km volgens google/maps bij een Keurmerk-fysiotherapeut. Uiteindelijk werd ik gelukkig gevonden via mijn eigen site www.orofacialefysiotherapie.nl.  Dit is toch te gek voor woorden.     

 

Wanneer stoppen we als beroepsgroep eens met deze onzin in het belang van onze cliënten? 

De orofaciaal fysiotherapeuten zijn georganiseerd in de Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie (NVOF) èn bij Keurmerk Fysiotherapie.  Een keurmerkfysiotherapeut is namelijk geen B-keus-fysiotherapeut. 

 

Hans van Mourik, orofaciaal fysiotherapeut

(kaakfysiotherapeut)

 

Meer over keurmerk fysiotherapie

Meer over orofaciale fysiotherapie