Orofaciale Fysiotherapie

Hans van Mourik - Gorinchem

MAAK DIRECT AFSPRAAK 

Contact Hvm2

aangesloten bij

2740812

KOPZORGEN: HOOFDPIJN EN KAAKKLACHTEN

Docent-onderzoeker Hedwig van der Meer promoveert op het optimaliseren van de behandeling van mensen met hoofdpijn en kaakklachten. Hoofdpijn. Het hoort erbij en er is weinig aan te doen, zo denken veel mensen. Niets is minder waar, weet Hedwig van der Meer.

Ze is docent-onderzoeker bij de opleiding Fysiotherapie van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en ontving in 2015 een NWO-promotiebeurs voor leraren vanuit de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Daarmee gaf ze haar promotieonderzoek vorm. Wat is de relatie tussen hoofdpijn en kaakklachten? En hoe kunnen fysiotherapeuten patiënten met dergelijke klachten zo goed mogelijk behandelen? Op 11 maart verdedigt ze haar proefschrift. 

 

Hedwig Van Der Meer

‘De kaak komt niet aan bod in de bacheloropleiding Fysiotherapie’, vertelt Hedwig van der Meer. ‘Het is een klein onderdeel van het menselijk lichaam, maar heeft met veel zaken een relatie, zoals hoofdpijn en oorsuizen. Eén op de 5 à 6 mensen heeft kaakklachten. Bijvoorbeeld een knakkend kaakgewricht of pijn in de kauwspieren. Van de mensen met pijnklachten heeft 4 op de 5 óók last van hoofdpijn. Een orofaciaal fysiotherapeut - een fysiotherapeut die zich richt op het hoofd en de hals - kan hoofdpijn niet altijd oplossen, maar sommige klachten wel verminderen. Door de kaak te beïnvloeden kan hij of zij het aantal aanvallen van migraine bijvoorbeeld laten afnemen.’

 

 

Artikel HVA:  

Oorsuizen en duizeligheid bijwerkingen van het vaccin voor Corona


oorsuizen

 

Oorsuizen en duizeligheid worden in de bijsluiter van het Janssen vaccin opgenomen als bijwerking. Het EMA heeft besloten deze toe te voegen na analyse van gegevens uit onderzoeken en meldingen. Duizeligheid staat ook al in de bijsluiter van het Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Astrazeneca (Vaxzevria) en Moderna (Spikevax) vaccin. Oorsuizen staat niet in de bijsluiters van deze coronavaccins.

 

600 meldingen oorsuizen en meer dan 4000 meldingen duizeligheid

 

Lees meer: Oorsuizen en duizeligheid bijwerkingen van het vaccin voor Corona

Belang van goed kauwen, waarom voeren we ouderen vaak vanillevla

 

Dat goed kauwen heel erg belangrijk is dat weten we al veel langer. Dat je ook goed moet kunnen kauwen zijn een paar zaken belangrijk. Je moet een volledig gebit hebben en de kauwspieren en gewrichten moeten optimaal kunnen functioneren. Voor een goed onderhouden gebit ben je thuis bij de tandarts / mondhygiënist. Voor problemen met kauwspieren en het gewricht ga je naar de orofaciaal fysiotherapeut de Kaakfysiotherapeut. Heel beeldend spreekt meesterverteller Erik Scherder over het belang van goed kauwen voor je brein. 

Professor Erik Scherder vertelde in veel colleges over manieren waarop je je brein kunt onderhouden en zelfs ontwikkelen. In deze presentatie voegt hij daar een nieuwe component aan toe: ook kauwen blijkt goed te zijn voor je geheugen. En dat roept meteen de vraag op waarom we onze ouderen in verpleeghuizen zo vaak vanillevla en pap voeren.

Je zoekt een kaakfysiotherapeut en hebt deze nu gevonden.

QuickscanMensen kunnen  om veel redenen kaakklachten of pijn in het hoofd- halsgebied hebben. Je zoekt naar een oplossing, je bent mogelijk al bij de huisarts, KNO-arts voor oorklachten geweest of bij een neuroloog voor de hoofdpijn. De tandarts kan ook niets vinden aan je gebit, maar je blijft toch kaakklachten houden, de mondhygiënist ziet ook geen aanleiding en de kaakchirurg heeft ook geen oplossing op dat moment, want alles functioneert perfect. 

En toch hou je die klachten. 
Kijk dan eens bij de kaakfysiotherapeut! Een fysiotherapeut? Ja, want al 35 jaar ben ik actief als Orofaciaal Fysiotherapeut en niet een fysiotherapeut die ook wel eens wat met kaakklachten doet. Probleem direct beetpakken en niet iets proberen, waarbij geen resultaten geboekt zijn. Jij wilt van je klachten af. Dat kan. Ervaringen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Samen met je huisarts, tandarts en andere specialisten om jou heen zoeken we naar de oplossing. Dat is iets wat je wilt, van je vervelende klachten af komen. 

Moet je daar zelf wat voor doen?
Zeker, kaakklachten gaan  niet vanzelf over. Altijd krijg je oefeningen mee, je krijgt leefadviezen (onder andere je tanden zijn niet het gereedschap om verpakkingen open te maken) en je krijgt  tips om met minder problemen gewoon te kunnen eten. 

 

Wat kun je niet van mij verwachten? 
Ik ben niet de persoon met de gouden handen. Alle klachten verdwijnen niet als sneeuw voor de zon. Wat je wel van mij kunt verwachten dat we met elkaar zoeken naar een oplossing tot vermindering of verdwijnen van de klachten. 80% heeft genoeg aan 2 tot 4 behandelingen, een klein deel komt 6 tot 8 keer per jaar terug voor stuk onderhoud en een heel kleine groep kan (mag) ik doorverwijzen naar een veel betere oplossing. Ik ben blij dat veel huisartsen, tandartsen en medisch specialisten naar mij doorverwijzen. Geeft mij vertrouwen door te gaan op deze weg om mensen met klachten te ondersteunen. 

 

Meer weten wat je kunt doen? 

Maak een afspraak, direct voor je kaak. 
Contact Hvm

 

Onduidelijkheid over praktijk met nieuwe coronavariant

GGD Zuid-Holland Zuid slingert wat onvoorzichtig het bericht de media in dat een fysio-praktijk uit Gorinchem betrokken is bij de eerste uitbraak van de Zuid-Afrikaanse Corona variant. Onze collega fysiotherapeuten van de fysiotherapie praktijken in Gorinchem keken zeer verbaasd om zich heen welke praktijk dat was. Voor zover nu blijkt gaat het NIET om een fysiotherapiepraktijk. 

De eerste uitbraak van de Zuid-Afrikaanse coronavariant in Nederland is een feit. Onder personeel en patiënten van een fysiopraktijk in Gorinchem zijn achttien personen positief getest op het virus. Tot op heden is bij drie van de geteste personen de Zuid-Afrikaanse variant gevonden. Bericht ADrivierenland

De telefoon, mail en app stond niet stil. Ik bedank collega's uit het hele land, patiënten en vrienden, die belangstellend naar mij hebben hebben geïnformeerd. Het betreft niet onze praktijk (ik heb als solist ook geen grote groep medewerkers) en zoals het er nu uit ziet betreft het ook geen fysiotherapie praktijk. We wensen de praktijk die het wel betreft (en geen fysiotherapeut op de medewerkerslijst staat of volgens onze beroepsgroep een fysiotherapeut werkt) veel sterkte in deze tijd. Hopelijk komt GGD Zuid-Holland Zuid spoedig met opheldering en een correctie op het uitgebrachte bericht. Ik betreur juist in deze tijd de enorme verwarring die ontstaan is. Behandelingen in onze praktijk gaan met de hoogste zorg door. Wij hanteren nog steeds de gezondheidspolicy en bijzonderheden melden we op onze site. 

 

Update 27-1 12:15u : Het gaat niet om een praktijk voor fysiotherapie, maar om Gezondheidscentrum Atlas aan de Marinus Spronklaan. Een medewerkster bevestigt dat nieuws.