Opbeetplaatje werkt onvoldoende?
Vraag: Ik heb een opbeetplaatje / bitje tegen het tandenknarsen gehad, maar ik blijf klachten houden.Antw: De meest voorkomende oorzaken van kaakklachten zijn veelvuldig klemmen of knarsen. Hierdoor raken de kauwspieren vermoeid. Dit kan leiden tot pijn in de kauwspieren en het kaakgewricht. Ter voorkoming daarvan wordt regelmatig een splint, bitje of opbeetplaat verstrekt om het bruxisme of tandenknarsen tegen te gaan.
In het begin voelt dit als een lichaamsvreemd voorwerp in de mond. Je hebt het idee dat je constant op een dropje zit te kauwen. Je ziet dan nog wel eens dat in plaats van het doel - ontspanning - de persoon komt tot een verhoogde activiteit van de kauwspieren. Het kaakgewricht zal door de verhoging - het bitje - op de tanden wel ontzien worden en minder klachten geven.
Wat dan nog een aanvulling op de splint-therapie kan zijn, zijn gerichte ontspanningsoefeningen in combinatie met actieve oefeningen voor de kauwspieren. Deze oefeningen kunnen voorgedaan worden o.a. door de orofaciaal fysiotherapeut.