Wie last heeft van hoofdpijn, pijn in de wang, gevoelige tanden en kiezen zou ook eens moeten nagaan of er sprake is van bruxisme of tandenknarsen. Kaakklemmen en tandenknarsen het komt vaker voor dan men denkt met soms verstrekkende gevolgen.
Beschadiging van het gebit is veel voorkomend probleem.
Hoe komt dat klemmen nu?
Kaakklemmen kan verschillende redenen hebben. Spanning en stressfactoren zijn bepalend, bepaald medicijngebruik, verkeerde lifestyle, maar ook een niet juist passend gebit of een slecht zittend kunstgebit kunnen een reden zijn. Vaak is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen en meestal zijn meerdere factoren die een rol spelen bij dit probleem. Mensen weten meestal niet dat ze klemmen met de kaak of knarsen met hun tanden. Veelal 's nachts tijdens de slaap, maar het komt ook overdag voor.
Met de kaak klemmen zonder dat je het weet
Een onderzoek* onder een geheel patiëntenbestand van een tandarts gaf 50 % slijtage kon worden toegeschreven aan knarsen dan wel klemmen. Waarvan 20% horizontale knarser en het overige deel een klemmer of verticale knarser was. Voor de praktijk betekende dat 10 % van het hele patiëntenbestand een knarser en 40 % was een klemmer.
De klemmer klaagt veel vaker over pijnlijke tanden en kiezen dan de knarser en heeft veelvuldig uitgesleten tandhalzen. Klemmers hebben ook bijna zonder uitzondering meerdere wortelkanaalbehandelingen ondergaan. Ondanks het wegnemen van de "zenuwonsteking" ging het klemmen onverminderd door. "Waarom het fenomeen van kaakklemmen cq. tandenklemmen op zo grote schaal voorkomt is geen enkele plausibele verklaring voor", aldus Jippe Hoogeveen, tandarts
Bewustwording
Allereerst is de tandarts en mondzorgdeskundige die kan bepalen of het (kunst)gebit past. De sleutel van het succes naar de oplossing is bewust worden dat je klemt en knarst. Dat is makkelijker aangegeven dat de oplossing is uitgevoerd. Een opbeetplaatje / splint is een van de oplossingen, maar dan ben je er nog niet. De splint beschermt het gebit, maar de echte doorbijters zullen er niet minder om gaan bijten. De kauwspieren kunnen enorme krachten ontwikkelen en bijten met gemak een splint door midden.
Er zijn hulpmiddelen te verkrijgen om het bruxisme te stoppen, middels (geluids-) signaal.
Het nagaan van afwijkend mondgedrag komt soms tot een oplossing leiden (je gebit is immers geen werkbank om alles los en open te bijten) en een uitgebreid onderzoek aan de spieren in het hele hoofd- halsgebied, inclusief de functie en conditie van het kaakgewricht is van belang. Dit zijn de onderdelen die de orofaciaal of kaak fysiotherapeut met u doorneemt. Mogelijk dat daarna nog door andere disciplines nader onderzoek gepleegd moet worden. Als alles afgerond is betreffende het onderzoek komt de aanpak van de lifestyle en het oefenen (de totale therapie) aan de orde.
Voor vragen / informatie [neem contact] met onze praktijk op
Lees meer over veelgestelde vragen
*) Onderzoek Jippe Hoogeveen, tandarts mondzorg Rolde: opvallende slijtage die niet overeenkwam met de leeftijd van betrokkene.