OrofacialFT HansVanMourik KlEen veel gehoorde opmerking, die wij vernemen in de praktijk is dat cliënten na een week "oefenen" aangeven dat ze alleen maar meer klachten hebben. 
Mijn vraag is dan altijd: heeft u de oefeningen nog gedaan? Antw: Nee dat durfde ik niet meer te doen.  

Resultaat niet in één dag / vertrouw op de oefeningen

 

Vraag: klachten die ik nu heb is dat normaal.
  

Klachten kunnen altijd iets toenemen. Bij een eerste onderzoek kunnen er wat klachten zijn. Bij massage, die ook door een fysiotherapeut gedaan wordt kan klachten geven. Actie = reactie.
Zorg bij de (zelf)massage dat je dat ook heel rustig doet. Als het pijnlijk is doe het nog rustiger aan. De afvalstoffen die in de spier zitten zorgen voor extra irritatie. Dit geeft op zich de verhoogde spanning. Door de massage wordt de stofwisseling aangezet - dit geeft een raar gevoel een paar uren na de massage. De volgende dag is dat meestal verdwenen. Die afvalstoffen moeten er wel uit!

 

Vraag: ik heb het advies opgevolgd om ijspakking te gebruiken maar het werkt niet langdurig.

IJs werkt niet in één dag. Dat pas je 4 á 5 x per dag toe gedurende 20 minuten. Koude pakking in washand/handdoek. Als je het erop legt en kan het te koud aanvoelen (de koude reactie). Wil je dat verminderen dan leg je een extra laagje handdoek er tussen. Wil je geen zeep-helling therapie (je klimt omhoog en steeds glij je weer teleurgesteld naar beneden) dan moet je even vertrouwen op de oefeningen en rustig uitvoeren. De klachten nemen na 3 dagen af. Stop je steeds dan bereik je steeds niet de doelen die je moet behalen. 


Contact opnemen met de therapeut is altijd goed. 

Misschien de komende dagen/week even een coach-moment inbouwen om je vertrouwd op de behandellijn te krijgen. 
Oefeningen worden goed begrepen, maar soms wat minder goed uitgevoerd. 

 

 

powered by social2s